Sovande sälar kan hålla andan i 20 minuter.

Syrereserv hjälper sälar hålla andan

En syrereserv i musklerna kan vara förklaringen till hur sälar kan dyka under ytan i upp till 80 minuter utan att andas.

Sälars muskler innehåller 20 gånger så mycket myoglobin som människors. Myoglobin är ett protein som lagrar och fördelar syre inom cellerna. En grupp forskare som gjort tester på sovande sälar tror nu att det är det som är förklaringen till att sälarna kan hålla andan under ytan så länge.

Sälar kan också sluta andas i upp till 20 minuter när de sover på land, förmodligen för att spara energi. När forskarna studerade myoglobinet hos sovande sälar fann de att när djuren dåsade till upphörde andningen och blodflödet och ämnesomsättningen sänktes.

Syrenivåerna i sälarnas myoglobin sjönk under den första minuten av sömn, när cellerna använde upp syrereserven som fanns där. Myoglobinet var då fritt att dra mer syre från blodet, vilket höll cellerna igång till sälen började andas igen.

Läs fler artiklar om sälar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".