Upptäckt väcker hopp om nya antibiotika

En amerikansk forskargrupp har hittat tre nya ämnen som skulle kunna utvecklas till en helt ny klass av antibiotika, något som bara skett två gånger de senaste 35 åren. Upptäckten väcker hopp om att kunna behandla sjukdomar där resistensen mot nuvarande antibiotika är ett stort problem, såsom tuberkulos. Det presenteras i tidskriften Cell.

- Det är viktigt för att i dagens läge har många bakterier på många sätt utvecklat resistens mot befintliga antibiotika, och får man en ny klass av antibiotika med en ny verkningsmekanism, så kan de förhoppningsvis fungera på bakterier oberonde om de är känsliga eller utvecklat resitens mot våra befintliga preparat, säger Charlotta Edlund som är klinisk utredare på Läkemedelsverket.


De nya ämnena kommer från bakterier som använder dem för att bekämpa andra bakterier genom att blockera det livsviktiga enzymet RNA-polymeras, som behövs för ihopsättningen av proteiner.

Väcker hopp om behandling av TBC
Även om vissa äldre antibiotika också binder till RNA-polymeras, gör de nya ämnen det på ett nytt sätt. Och det, menar forskarna, väcker hopp om att behandla sjukdomar där antibotikaresistens är utbredd, såsom tuberkulos som drabbar en tredjedel av världens befolkning och kräver månader av behandling.

Men Charlotta Edlund är försiktig i sin bedömning.

- Det låter positivt det här men man ska inte ha alltför stora förhoppningar ändå, för vägen fram till ett godkänt antibiotikum som har visat sig vara säkert och effektivt i människa, den kan vara upp till tio år. Det krävs många och välplanderade studier för att visa att det här verkligen fungerar på patienter i klinisk praxis så att det är säkert och tolererat. Men det är alltid positivt med nya upptäckter.

Lotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista