Förlamade ben kan flyttas med tankekraft

En ny upptäckt kan väcka hopp hos personer som är förlamade på grund av ryggmärgsskador. I försök på apor har man lyckats leda om signaler från hjärnan och på så sätt återskapa rörelseförmågan i förlamade kroppsdelar.

Skador på ryggmärgen kapar kontakten mellan hjärna och musklerna, men både musklerna och delen av hjärnan som kontrollerar rörelser fungerar som vanligt. Genom att använda sig av en manick som de kallar ”hjärn-maskinlänken”, har en grupp amerikanska forskare lyckats skapa en artificiell kontakt mellan hjärna och muskler och på så sätt kunnat överbrygga ryggmärgsskadan.

Manicken testades på två apor vars handleder förlamades med bedövningsspruta. ”Hjärn-maskinlänken” kunde då översätta signalerna från hjärnan till elektriska impulser som i sin tur stimulerade musklerna till att dra ihop sig. Aporna kunde i försöket spänna musklerna i armen, vilket är ett första steg mot att kunna göra mer komplicerade rörelser, som att hålla i en mugg eller trycka på en knapp.

Forskarna säger till brittiska att de inte än har gjorts några försök på människor och att det kan dröja årtionden innan en behandling för människor kan bli verklighet.

Studien publicerades i tidskriften .  

Läs tidigare artiklar om ryggmärgsskador:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista