Kritik mot EU:s nya regelverk

EU:s förslag om gemensamma riktlinjer kring genförändrade grödor har väckt reaktioner runt om i Europa. I vissa av EU-länderna är man orolig för reglerna tar för dålig hänsyn till olika klimat som råder i olika delar av EU. I andra länder ropar man tvärtom efter kraftfullare redskap, riktiga lagar som gäller lika i alla länder.
Från flera håll undrar man nu hur en kommersiell odling av genmodifierade grödor i stor skala påverkar miljön och vår egen hälsa. I en kommande rapport från engelska vetenskapsakademin Royal society menar man att en sådan satsning skulle kräva ett helt nytt system för att följa upp och övervaka hur de genförändrade grödorna påverkar sin omgivning. För det vet man för lite om idag anser många, och något fungerande övervakningssystem det finns inte som det ser ut idag, menar man på Royal society.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".