Forskarnas teori är att feman orskakar hormonförändringar som gör att fertiliteten minskar. Foto: Scan pix

Fetma hämmar fertilteten hos män

Att fetma gör det svårare för kvinnor att få barn, det har forskare kommit fram till tidigare. Men nu visar en mindre forskningsstudie att det nog inte bara gäller kvinnor. Fetman verkar minska fertiliteten även hos män.

Det är en amerikansk studie av 87 överviktiga män, som pekar på att fetma kan minska männens möjligheter att få barn. Forskarnas teori är att fetman orsakar hormonförändringar som i sin tur gör att spermieproduktionen blir sämre.

Underhudsfett bildar Östrogen
Claes Gottlieb är fertilitetsforskare på Sophiahemmet i Stockholm. Han berättar att underhudsfettet hos kraftiga människor bildar mycket östrogen, kvinnligt könshormon, vilket hämmar spermiebildningen.

– Östrogenet hämmar hypofysens aktivitet så att det går mindre signaler till testiklarna och resultatet av det blir att det bildas lägre nivåer av det manliga hormonet testosteron som hämmar spermiebildningen, förklarar Claes Gottlieb.

Värme hämmar spermiebildningen
Tidigare har man också sett att värme påverkar spermierna negativt och det kan också vara en anledning till att fetman försämrar fertiliteten.

– Hos kraftiga män som sitter mycket, till exempel lastbilschaufförer, som har sin pung liggande mellan stora varma lår kan temperaturen öka så pass mycket i pungen att det kan medföra att fertiliteten försämras, säger Claes Gottlieb.

Än så länge är studierna som gjorts för små för att man helt säkert ska kunna fastslå sambandet, men om det stämmer kan det innebära nya råd till ofrivilligt barnlösa.

– Det kan innebära att den första åtgärden hos en man med ett dåligt spermaprov eller låg fertilitet, bör vara en viktreduktion, säger Claes Gottlieb.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista