Svag reaktion på såna här kan göra att man kompenserar genom att äta mer.

Reaktion på godsaker kan förutspå viktökning

En ny studie visar att de som reagerar svagast på godsaker är de som löper störst risk att gå upp i vikt. Kanske försöker man kompensera en svag reaktion med att äta mer.

I studien fick en grupp unga kvinnor dricka en chokladdryck medan de undersöktes med magnetkamera. När kvinnorna drack denna söta goda dryck syntes en reaktion i den del av hjärnan som är kopplad till belöning. Men hos några kvinnor var reaktionen svagare än hos andra. När forskarna ett år senare undersökte kvinnorna igen, visade det sig att de som visat svagast reaktion på drycken var de som i störst utsträckning också gått upp i vikt.

Forskarna bakom studien säger till tidningen  att de som får svagast reaktion av att äta godsaker förmodligen kompenserar för detta genom att äta mer. Den svaga reaktionen hos vissa kvinnor kan ha att göra med en genmutation som orsakar brist på dopaminreceptorer. Dopamin är ett ämne som är starkt kopplat till hjärnans belöningssystem.

Läs tidigare artiklar om vikt och fetma:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".