Livet kan ha uppstått i vulkaner.

Vulkaner kan ha varit livets ursprung

Ett av de mest berömde experimenten genom tiderna har visat sig vara mer framgångsrikt än man tidigare trott. Experimentet visar att livet på jorden kan ha uppstått i vulkaner.

För över femtio år sedan stod 22-åriga Stanley Miller i ett laboratorium i Kalifornien och mixtrade med metan, ammoniak och väte. Hans mål var att testa om han kunde återskapa livets uppkomst, genom att slå elektriska gnistor genom en blandning av de ämnen som man trodde att den tidiga jorden bestod av. När han undersökte resultatet av experimentet upptäckte han spår av livets byggstenar – aminosyror. Stanley Miller blev snabbt en mediakändis tack vare sin studie, men hans forskning fick senare kritik för att ha missbedömt jordens tidiga atmosfär.

När Stanley Miller gick bort i maj i år, fick en av hans första studenter ärva hans laboratorium. Bland all bråte där hittade de orginalproverna från hans första experiment och bestämde sig då för att försöka återskapa experimentet. Stanley Millers orginalexperiment producerade fem aminosyror – men när det gjordes om med dagens teknik hade hela 22 aminosyror skapats. Forskarna bakom det nya experimentet menar också att även om inte hela jordens atmosfär såg ut som i Stanley Millers experiment, kunde de återfinnas i små områden runtom planeten, som till exempel kring vulkaner. Allt som hade behövts var elektricitet – och dåtidens vulkanutbrott ackompanjerades ofta av spektakulära blixtar.

Studien publicerades i tidskriften .

Läs mer om jordens tidiga historia på .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".