Russel Crowe spelar generalen Maximus i filmen Gladiator. Nu har man hittat förebilden Marcus Noninus Maxinus grav i Rom. (Foto:AP Photo/ho)

Gladiatorgeneralens grav funnen

Nu har italienska arkeologer hittat en stor gravkrypta i Rom från 200-talet efter Kristus. I den begravdes den general som man anser var förebilden till huvudpersonen i filmen Gladiator som spelades av Russel Crowe. Han hette Marcus Noninus Macrinus och var kejsaren Marcus Aurelius favoritgeneral eftersom han vann många segrar mot de germanska stammarna åt honom.

I motsats till huvudpersonen i filmen Gladiator blev han mycket välbärgad och framgånsrik, vilket inte minst hans ståtliga grav vittnar om.
Tack vare floden Tiberns lera är graven och dess innehåll mycket välbevarat. Arkeologerna har hittat stora marmorpelare och inskriptioner om Marcus Nonius Macrinus liv.
Det här antika monumentet anses vara det viktigaste fyndet på flera decennier i Rom. Graven är ännu inte helt utgrävd och arkeologerna hoppas snart att stöta på generalens sarkofag, rapporterar BBC. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista