Stadsjeepar släpper ut mycket koldioxid i luften och därför vill många schweizare att de skall försvinna från landets vägar. (AP Photo/Eckehard Schulz, File)

Stadsjeepar kan försvinna från Schweiz

Schweiz är ett av de länder där man säljer mest stadsjeepar i Europa.
Men nu kan det bli slut på försäljning av bilar som släpper ut mer än 250 gram koldioxid per kilometer. De Gröna i Schweiz startade förra året en protestlista mot stadsjeppar. Nu när de fått in över 100 000 underskrifter, har de vunnit ett första steg. Det innebär att det ska bli folkomröstning om stadsjeepar kan förbjudas i alplandet.

Inom loppet av några sekunder kör fem stadsjeppar förbi på Bahnhof Platz i Bern. Det är mycket, tycker Noelle Petidemange, pressansvarig på en av landets största miljöorganisationer ATE: Association transports et environnements. (www.ate.ch )

Protestlista mot stadsjeepar
För ungefär ett år sedan startade den unge politikern Bastien Girod, i De Gröna, en protestlista mot stadsjeepar. Han vill att de ska förbjudas i Schweiz. Nyligen räknade man över 100 000 underskrifter. Det innebär att man inom nåt år ska folkomrösta om saken.

Motståndet är starkt
Enligt en opinionsundersökning så leder motståndarna till stadsjeepar. Noëlle Petitdemange säger att i Schweiz säljs årligen cirka 13 procent stadsjeepar. Även i Sverige säljs för många bilar av denna typen, påpekar hon.
Bilarna som man vill förbjuda är ett hot mot miljön eftersom de släpper ut över 250 gram koldioxid per kilometer. För så kallade vanliga stadsbilar rör det sig om cirka 100 gram koldioxid per kilometer.

Mordhotad motståndare
Att frågan blivit mycket het i alplandet, inser jag när jag vill intervjua några stadsjeeps-ägare. Ingen vill svara på mina frågor.
Stephan Müller, på motorförbundet TCS: Touring Club Suisse, förklarar Suv-ägarnas missnöje med att många känner sig utpekade i allmänhetens ögon nu.
Bastien Girod som står bakom initiativet har blivit mordhotad flera gånger.
- Det känns otrevligt, säger han när vi träffas, att när man vill förbättra miljön för människan, så finns det motståndare som går så långt att de tar till mordhot, för att skrämmas.

Johan Tollgerdt
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".