Svalbard. Hösten i Arkis varmare än någonsin och en av orsakerna är växthuseffekten. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX /

Rekordvarm höst i Arktis

Den här hösten är det rekordvarmt i Arktis rapporterar klimatforskare i den så kallade Annual Arctic Report Card, den årliga utvärderingen av miljön vid Nordpolen.

Det är inte nytt att temperaturen höjs i Arktis, det har den gjort sedan 1960-talet. Men att temperaturhöjningen är så extremt stor som i år beror bland annat på den stora avsmältningen förra året som isarna inte hunnit hämta sig ifrån.

Det gör att det finns mer öppet och mörkt hav som kan suga åt sig solstrålarnas värme. När havet blir varmare värms också luften upp. Det har gjort att temperaturen är hela fem grader varmare än vanligt.
Det här påverkar både människor och djurliv i Arktis. Bland annat har renhjordarna blivit mycket mindre den senaste tiden.
Erland Kjellén som är professor i meteorologi vid Stockholms universitet säger att även resten av världen kommer att påverkas av värmen i Arktis eftersom den delvis beror på växthuseffekten och den globala uppvärmningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista