Hjärnan kan ta skada av den syrefattiga luften på Mount Everest topp.

Höga höjder kan skada hjärnan

Bergsbestigare som når höga höjder kan få små subtila skador på hjärnan på grund av syrebrist. Det menar en grupp italienska forskare som studerat en grupp bergsklättrare före och efter olika expeditioner.

I studien fotograferades hjärnorna hos nio bergsbestigare med magnetkamera, före och efter de besteg Mount Everest. När bilderna jämfördes fann forskarna små, subtila brister i hjärnvävnaden på bilderna som togs efteråt. Dessa hade förmodligen orsakats av syrebrist, eftersom alla nio klättrade utan extra syrgas och nådde höjder där syrehalten i luften är så lite som en tredjedel av den vid havsnivån.  

Dock kunde inte forskarna se att bristerna hade någon effekt på hjärnans förmåga, och de såg inga neuropsykologiska förändringar. Däremot tror forskarna att flera klättringar till riktigt höga höjder kan leda till att de små skadorna på hjärnan växer, och kan då resultera i till exempel försämringar av minnet och förmågan att anpassa sig till nya situationer.

Studien publicerades i tidskriften Journal of Neurology.

Läs också: 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista