Foto: Bertil Ericsson/ Scanpix

Energisnåla hus bättre för miljön

Om husägare i Sverige minskar sin energiförbrukning så tjänar man inte bara pengar på det själv - man kan också bidra till att minska koldioxidutsläppen i andra länder . Den slutsatsen drar Anna Joelsson, doktorand vid Mittuniversitetet, i sin avhandling.

Fortfarande står husägare för en onödigt stor del av energianvändningen i Sverige. Till exempel används direktverkande el fortfarande i många hus.

Kan minska koldioxidutsläppen
Anna Joelsson har i sin avhandling bland annat kommit fram till att om husägare i Sverige använder mindre el skulle det kunna få positiva konsekvenser för övriga Europa genom att koldioxidutsläppen där skulle kunna minskas. Anledningen är att vi då inte skulle behöva importera el från länder som har mer miljöfarliga energikällor utan istället exportera vår mer miljövänliga el till dem.

– Om vi använder mindre el i Sverige så kan vi exportera mer och därmed ersätta till exemple kolkraftsel någon annanstans eftersom elnätet börjar bli så pass sammanlänkat idag, säger Anna Joelsson.

Kan leda till minskade elkostnader
Det som husägare kan göra för att minska energianvändningen är att byta uppvärmningssystem och att se till att värmen inte slinker ut - genom att exempelvis tilläggsisolera taket eller byta till tätare fönster. Husägaren blidrar då inte bara till en bättre miljö utan kan tjäna in en del pengar för egen del också.

– Det fina med det här är att det kan bli billigare för husägaren och tittar man samhällsekonomiskt så är de flesta av de här åtgärderna lönsamma så det är något man borde satsa på i samhället, säger Anna Joelsson.

Helena Sannemalm
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista