När börsen faller kan miljövänner glädja sig åt att mindre växthusgaser släpps ut. Foto: Andre Penner, AP

Finanskrisen sparar på klimatet

Trots all negativ klang av finanskris och lågkonjunktur finns det en del positiva aspekter. När tillväxten mattas av släpps också mindre växthusgaser ut när behovet av energi minskar.

- På kort sikt kan det vara bra för miljön, i den mån att vi förmodligen kommer att konsumera mindre, och eftersom vi konsumerar mindre kommer det att produceras mindre, säger Kevin Noone på Institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet.

Lägre konsumtion
Flera forskare som Vetenskapsradion talat med bekräftar sambandet mellan hög tillväxt och höga utsläpp av växthusgaser. Konsumtion och produktion kräver mycket energi. Ur det perspektivet kan en lågkonjunktur vara bra för miljön.

Men Eva Alfredsson på Institutet för tillväxtpolitiska studier, säger också att det behövs god tillväxt och pengar för att verkligen komma tillrätta med miljöproblemen i framtiden.

- Det som krävs för att komma tillrätta med klimatproblemen är investeringar och då måste vi få loss pengar, och ur det perspektivet är inte finanskrisen positiv, säger hon.

Lågkonjunktur en möjlighet
Att det kostar att satsa på miljön var något som både Italien och Polen förra veckan förde som argument när de ville nagga EU:s klimatmål i kanten eftersom de ansågs för dyra med tanke på dagens finansiella situation.

Men nationalekonomen Thomas Sterner menar tvärtom att det är just under en lågkonjunktur som det finns tid och resurser att satsa på miljötänkande, till exempel i näringslivet.

- I framtiden kommer det vara större efterfrågan på mycket energisnålare och mera klimatanpassade och i övrigt miljöanpassade produkter och processer och det vore bra om företagen började anpassa sig och använda lågkonjunkturen till det, säger han.

                                                   Lotta Lannebo
                                                      charlotta.lannebo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista