Amöbor trivs i kontaktlinser

En stor andel kontaktlinsburkar är smittade med en sorts amöba som kan orsaka infektioner och blindhet. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften Journal of Medical Microbiology.

Amöbor är ett slags encelliga organismer som ofta orsaka infektioner hos människor. I en studie som gjorts vid universitetet i La Laguna på Kanarieöarna har man funnit att en viss sorts amöbor i stor utsträckning återfinns i kontaktlinser och kontaktlinsburkar. Just den här amöbasorten finns ofta i simbassänger och kranvatten, och människor som har på sig kontaktlinser när de simmar eller som sköljer sina linser i kranvatten har en ökad risk att drabbas av amöbainfektioner.

Forskarna i studien undersökte 153 kontaktlinsburkar och 90 kontaktlinser, från personer på Teneriffa som inte visade några symptom på amöbainfektioner. Forskarna fann då att nära två tredjedelar av burkarna och linserna var besmittade av olika amöbaarter, och en knapp tredejedel av dessa amöbaarter var mycket sjukdomsframkallande. Jämfört med tidigare studier är amöbasmittan vanligare i Teneriffa än den är i Skottland, och forskarna tror att detta har att göra med det varma vädret i Teneriffa.   

I Sverige har vi ett kallare och torrare klimat och enligt Svenska kontaktlinsföreningen, en intresseorganisation för ögonläkare och optiker är problemet med amöbainfektioner betydligt mindre här.

- Det är otroligt ovanligt i Sverige, säger ordföranden Tony Pansell.

Han tillägger att amöbainfektioner var vanligare förr när fler använde ettårslinser och för att undvika problem ska man vara noga med hygienen och rengöra linserna med kontaktlisvätska.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista