Korsad kuse klonad

Nu finns den första klonen av ett hästdjur - en mula som på konstgjord väg tagits fram av forskare vid bland annat Idaho-universitetet i USA.
Kloningen av "Idaho gem", som den lilla mulan heter, är långt ifrån den första lyckade som gjorts av djur. Men att det är just en mula gör den intressant. Mulor, som är en korsning mellan en hästmamma och en åsnepappa, kan nämligen inte själva fortplanta sig. Kornsingen av hästen 64 kromosomer och åsnans 62, gör att mulor får ett ojämnt antal - 63 kromosmer - vilket gör att de inte kan få levande avkomma. Kloningen, som utförst av forskare vid Idaho university och Utah state university i USA , har får lite av ett symbolvärde. Många är kritiska till kloning, men den aktuella födseln, den första av tre mulor som är påväg, är ett exempel på en av den mer konkreta fördelar som framhållits med metoden - att kunna ta fram nya individer av arter som av olika skäl hotas av utrotning. Källa: Nature
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".