Tv-spel ger bättre koll

Amerikansk forskare har visat att frekvent tv-spelande ökar förmågan att ha koll på flera typer av visuell information samtidigt. Men resultaten tyder inte på att tv-spelande skulle ha någon generell inverkan på inlärningsförmågan - i skolbänken till exempel.
Jämförelser mellan ungdomar med och utan spelvana visar att de som spelar mycket videospel är duktigare än andra på att hålla koll på flera saker samtidigt - att till exempel ta itu med en eller flera extrauppgifter som dyker upp vid sidan av den man hade fokus på från början. Om det här på något sätt skulle påverka inlärningsförmågan, till exempel i skolan, drar forskarna inga slutsatser om. Studien visar emellertid det inte för sent för oss som inte är inne i tv-spelvärlden. Den visuella simultanförmågan går att träna upp. Efter bara tio träningspass på en timme vardera presterade de ovana spelarna nästan lika bra i testerna som de som spelat länge. Källa: Nature
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".