Grönsaker är bra för hjärtat.

Västerländsk diet dålig för hjärtat

De höga halter av kött, fett och salt mat som karakteriserar västerländsk diet ökar risken för hjärtattack med 35 procent. Bästa dieten för hjärtat var en som innehöll mycket frukt och grönt, skriver brittiska BBC.

I studie på 16000 personer i 52 länder har forskarna identifierat tre globala ”dieter”. Den typiska västerländska dieten är rik på fett, salt och kött, och är alltså enligt forskarna inte särskilt bra för hjärtat. En diet som forskarna kallade ”klok”, som innehöll mycket frukt och grönt, minskade däremot risken för hjärtattack med en tredjedel.

Den ”österländska” dieten, som är rik på tofu och soja, hade ingen inverkan på risken för hjärtattack. Den här dieten innehåller mycket salt, som ökar risken för hjärtattack, men tack vare att den innehöll många andra nyttigheter så upphävs den negativa effekten.

En av forskarna bakom studien säger till att en tredjedel av alla hjärtattacker kan relateras till dålig kosthållning. 

Läs fler kostråd för hjärtat:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".