En liten diarrépatient som drabbats av översvämningarna i Bangladesh 2007 som orsakade brist på rent vatten. Med rätt diagnostik kan rätt åtgärder sättas in. Foto: AP, Pavel Rahman.

Virtuellt mikroskop ökar kunskapen om parasiter

Med hjälp av ett webbaserat mikroskop kan kunskapen om hur parasiter ser ut förbättras, och därmed bädda för bättre diagnostik av till exempel malaria och amöbadysenteri. Särskilt viktigt kan det här bli i utvecklingsländer där mikroskopi oftast är den enda diagnosmetoden.

- Det är allstå en ny metod som går ut på att man med ett mikroskop producerar en enormt stor bildfil av ett preparat, och den här bildfilen kan då behandlas virtuellt på ett sånt sätt att man kan navigera i preparatet, man kan söka igenom det och undersöka det med olika förstoring, precis som ett vanligt mikroskop, säger Ewert Linder som är professor emeritus på Karolinska institutet.

Avancerad bildteknik
Det är svenska och finska forskare som tillsammans utvecklat det webbaserade mikroskopet som det bara behövs en dator och en bra internetuppkoppling för att kunna använda. I datorn kan man på virtuella provglas studera en rad olika preparat av parasiter såsom mask eller amöba som orsakar diarrésjukdomar. För att få fram ett virtuellt provglas har nästan 50 000 mikroskopbilder av ett verkligt prov bearbetas.

Syftet är att vårdpersonal ska använda det webbaserade mikroskopet för att vidareutbilda sig i diagnostisering. Målet är framför allt att nå utvecklingsländerna där parasitsjukdomar är vanliga men där bristande kunskap gör att många patienter ofta får fel diagnos.

Ett exempel är Nicaragua där studier visat att nästan 19 av 20 patienter får en felaktig amöbadysenteridiagnos.

- Om man får en felaktig diagnos är det naturligtvis ett stort problem för individen. Det kan hända att man får helt fel behandling och att den behandling man borde få uteblir, säger Ewert Linder.

Lotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Testa själv mikroskopet här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista