Foto: Jan Collsjöö/ Scanpix

Björnar kartläggs med GPS

Det finns allt fler björnar i de svenska skogarna och de dyker upp i områden som inte haft björn på flera hundra år. Det skandinaviska björnprojektet har pågått i 25 år och drar till sig forskare från hela världen, och GPS-tekniken ger nu forskarna en helt ny möjlighet att följa och studera björnarna.

Gro Kvelprud Moen blev inte rädd när hon passerade den stora hanbjörnen på trettio meters håll. Hon har arbetat med att närma sig björnar hela sommaren för att se hur de reagerar vid möten med människor. De flesta drar sig undan.

Revolutionerande teknik
Tack var GPS-tekniken kan forskarna se exakt vad björnarna gjort före, under och efter mötet. Björnen skickar SMS från en liten mobil den har i sändarhalsbandet, en positionsangivelse i minuten. Sven Brunberg som arbetat för björnprojektet sen starten, säger att den nya tekniken är helt revolutionerande.

– Det är nog förutsättningen för att man ska kunna studera beteenden hos stora rovdjur ute i naturen. Att vi kan följa dem på sån fin skala, så detaljerat.

Hoppas på detaljerad kunskap
Björnen har alltid betraktats som en ensling, men forskningen har visat att det på vissa håll finns stora honvälden byggda runt gamla björnhonor. Ungarna inne i matriarkaten har större chans att överleva än de med ensamlevande mödrar. En av de vanligaste dödsorsakerna för ungar är att bli ihjälslagna av en björnhanne. Nu hoppas forskarna med hjälp av GPS-tekniken få mer kunskap om hur de lever.

– Och med den så ser vi ju till och med vem det är som uppsöker vem, hur länge de går tillsammans och vem som går först, om det är hannen eller honan. Det är mycket spännande saker som är på gång, säger Sven Brunberg.

Lena Näslund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista