Olika minnessystem förklarar fenomenet "pendlarglömska"

Många människor som ofta reser samma väg, till exempel fram och tillbaka till jobbet, är bekanta med fenomenet ”pendlarglömska” – att man när man kommer fram till sin destination inte minns något av färden.

En glömsk forskare vid Yale universitet kan nu förklara hur detta fenomen uppstår. Forskaren kallar fenomenet för ”kemtvätts-effekten”, eftersom han själv aldrig kunde komma ihåg att lämna av kemtvätten på väg till eller ifrån jobbet.

Detta beror, enligt forskaren, på att hjärnan har två olika minnessystem. När hjärnan registrerar att den känner igen sig och att man är på en väg man känner väl till, slås ett minnessystem på. Detta minnessystem fungerar som ett slags autopilot, och tar inte gärna in några nya sinnesintryck.

När man är på okänd mark å andra sidan, slås ett annat minnessystem på. Det här systemet är mer komplext, och det är det här systemet som måste vara på för att man ska komma ihåg att göra en ny sak när man färdas längs med en gammal invand väg.

Forskarens studie har publicerats i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, Proceedings of the National Academy of Sciences.

Läs mer om minne och glömska på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista