1 av 2
2 av 2
Människor samlas på terass för att se uppskjutandet av Chandrayaan-1.

Första månfärden för Indien

Indien lyckades i dag skjuta upp sin första månfarkost. Månfärden kommer en månad efter de Kina lyckades genomföra sin första rymdpromenad, och är enligt tidningen New Scientist en del av en rymdkapplöpning mellan de asiatiska länderna.

”Destination månen … en historisk dag för Indien” annonserade en av de tv-kanaler som följde nedräkningen live inför uppskjutandet av rymdfarkosten Chandrayaan-1. Vetenskapsmän slog sig för bröstet, kramade om varandra och applåderade när månfarkosten lyfte från marken.

Chandrayaan är obemannad och ska i två år kretsa kring månen. Med sig på färden har den utrustning som ska söka efter vatten och ädelmetaller på månens yta. En del av farkosten ska också lösgöra sig från moderskeppet för att landa på månen. Denna del bär på en videokamera och en bild på den indiska flaggan, och när den landar blir Indien det fjärde landet efter Ryssland, USA och Japan att placera en flagga på månen.

Enligt tidningen New Scientist handlar månfärden också om att hålla takten med Kina i en kapplöpning i att erövra rymden.

Läs om Kinas rymdstrapatser:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista