Välanvänd fosteriagnostik ifrågasatt.

Misstänkt forskningsfusk bakom fosterövervakning

Forskningen bakom den så kallade stan-metoden som används för att övervaka barn under förlossningen kan bygga på forskningsfusk. Anklagelserna riktas mot forskare på Lunds universitet och universitetet har låtit en utomstående forskare granska studien som ligger bakom tekniken. Slutsatserna i granskningen är att att resultatet manipulerats och att det dessutom kan det finnas en jävsituation.

Det var chefläkaren och vetenskapsrådets sakkunnige Ulf Hansson som var bland de första att uppmärksamma det eventuella forskningsfusket för några år sedan. Både han och Lunds universitets utredare kritiserar även en av forskarna för eventuellt jäv.

Larmar om syrebrist vid förlossning
Det gäller professorn som är den som utvecklat metoden under många år. Stan-metoden är ett speciellt sätt att analysera hjärtfrekvensen under förlossningen så att barnet inte får syrebrist under sina strapatser på väg ut i livet.

Enligt Ulf Hansson var han vid tiden för studien delägare i företaget som utvecklade metoden, och företaget bidrog också med pengar till studien.

Inget ovanligt
Det är inte ovanligt att företag med ekonomiskt intresse i forskning bidrar med pengar. Men problemet i det här fallet är enligt Ulf Hansson och utredaren att han samtidigt övervakade studien.

– Idealet är att  en studie alltid kan övervakas av en oberoende forskargrupp för uppstår det frågetecken är det väldigt olyckligt om det uppstår en jävsituation, säger Ulf Hansson.

Själv tycker inte professorn som misstänks för jäv att han gjort något fel och vill tona ner betydelsen av den eventuella jävssituationen.

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".