Svavelväten av äkta vara sänker blodtrycket hos möss.Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX /

Pruttgaser sänker blodtryck

Fislukt må vara plågsam för medmänniskorna, men faktum är att svavelvätet som är själva essensen i stanken är riktigt välgörande och betydelsefull. För blodtrycket. I alla fall för de möss som forskare undersökt i USA.

Svavelväte bildas i en jäsprocess i tarmen. Men föreningen bildas också av cellerna på insidan av kroppens blodkärl, rapporterar en nordamerikansk forskargrupp i kommande nummer av vetenskapstidskriften Science. Gasen spelar av allt att döma en stor roll för kroppens förmåga att reglera blodtrycket genom att vidga blodkärlen, visar forskarnas studier på möss.
Genetiskt förändrade möss som saknade en viss aktiv gen och därmed också förmågan att bilda vätesulfid, fick ett blodtryck som var upp till 20 procent högre än normalt. Deras blodkärl reagerade inte heller på en kärlvidgande behandling.

Läkemedel som underlättar cellernas tillverkning av svavelväte kan bli ett av framtidens vapen i arsenalen mot höga blodtryck, skriver forskarna i Science.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista