Mona Sahlin dricker en kopp kaffe under ett besök i Oslo. Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Varmt kaffe stärker relationer

Något så enkelt som en varm kopp kaffe kan påverka hur du uppfattar en annan person och det kan också göra dig mer generös och tillitsfull . Det menar i alla fall en grupp amerikanska forskare som undersökt just det.

Att en kopp kaffe skulle göra att du tycker bättre om människor i fikarummet - det låter kanske konstigt. Men psykologer har redan tidigare sett att varm fysisk kontakt är betydelsefull för barns förmåga att kunna utveckla bra relationer som vuxna. Och forskarna vid Yale universitetet ville om det här med värme också påverkar vuxnas sätt att se på varandra.
Forskarna gav först försökspersonerna antingen en varm kaffemugg eller en iskaffe att hålla i. Sedan fick de ge omdömen om olika personer. Då visade det sig att de som fått det varma kaffet generellt sett upplevde att andra var mer generösa och omtänksamma än de som fått iskaffe.
Sedan gjordes ett liknande test där personerna fick hålla i kalla och varma saker och sen ta ett beslut om att själva få en present eller få ett presentkort till en vän . De som fått hålla i något kallt valde då oftare en present till sig själva.

Något så enkelt som temperaturen på det man håller i handen verkar alltså kunna påverka både hur vi ser på andra och hur vi beter oss själva.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".