De stora universiteten får mycket pengar och de små lite enligt den nya forskningspropositionen som presenterades av forskningsminister Lars Leijonborg på torsdagen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Små universitet förlorare i forskningsproposition

Klara vinnare när regeringen igår presenterade sin forskningsproposition är de stora universiteten. För de mindre blev utdelningen av forskningsmedel sämre. Mest pengar av alla fick Lunds universitet - och rektor Göran Bexell har all anledning att vara glad.
- Det känns väldigt fint och stimulerande för vårt universitet , säger Göran Bexell.

251 friska miljoner blev utdelningen till Lunds universitet, å det är en höjning med 18 procent av deras anslag. Även karolinska institutet och Uppsala universitet fick i storleksordningen 200 miljoner kronor mer när Lars Leijonborg igår presenterade forsknings- och innovationspropositionen.

Tillskotten har beräknats efter det nya rankingsystem som ger mer pengar till de skolor som lyckas publicera många vetenskapliga artiklar och som är bäst på att locka till sig externa finansiärer.
- Allt bygger ju på att vi har så väldigt skickliga forskare, säger Göran Bexell.

Det lärosäte som däremot fick minst av alla - både mätt i pengar och sett till ökningen mätt i procent, är Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm. Dom får bara 200 000 kronor mer - en ökning med bara en enda procent. Tillförordnad rektor Suzanne Lundvall är besviken.
- Vi trodde nog exempelvis att folkhälsa och inriktningen fysisk aktivitet skulle ses som prioriterade områden av departementet, säger hon. 


Marcus Hansson
marcus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista