Två putsarfiskar tar bort parasiter på en kirurgfisk. Nyligen har forskare kommit fram till att putsarfiskar tar bort parasiter mer effektivt om de jobbar i par.

Putsarfiskar jobbar bäst i par

I korallreven har putsarfiskar en viktig roll eftersom de hjälper större fiskar att bli av med parasiter. Nu har forskare kommit fram till att arbetet fungerar bäst om putsarfiskarna jobbar i par. Då kontrollerar de nämligen varandra.

– Till våran förvåning kom vi fram till att de faktiskt levererar bättre service. Var och en av dem två i paret blir faktiskt mer effektiv att ta bort parasiterna från klienten, säger Olof Leimar professor i zoologi på Stockholms Universitet.

Lever ofta i par
Blå putsarfiskar lever ofta i par bestående av en hane och en hona. Paren fungerar som putsningsstationer dit större fiskar kommer för att bli av med sina parasiter. Men de blå putsarfiskarnas favoritföda är egentligen inte parasiter utan det näringsrika slemlagret som täcker klientfiskarna.
Nu visar en ny studie att de gånger putsarfiskarna jobbar ensamma så blir de frestade att bita i slemlagret på klientfisken i mycket större utsträckning än när putsarfiskarna jobbar i par. Och det är vanskligt för dem eftersom klientfisken simmar iväg när den blir biten.

Hög social kompetens

Varför samarbetet fungerar bäst när putsarfiskarna jobbar i par vet forskarna ännu inte. Det kan bero på att hanen är större än honan och kan bestraffa henne om hon skulle hugga i klientfisken. Men det kan inte vara hela förklaringen säger Olof Leimar.
– De måste hantera många olika arter av fiskar, en del rovfiskar som kan vara farliga för dem. Och dem måste de vara extra snälla mot. Putsarfiskarna har en stor förmåga att anpassa sig kognitivt till situationen. Och de klarar tydligen av att anpassa sig till situationen att vara mer effektiva när de är ett par. Det är ovanligt hos djur. Ofta är det tvärtom, att när djur jobbar i grupp blir var och en mindre engagerad i uppgiften.

Milena Dávila
milena.davila@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista