Skånska kustens fågelliv hotas

Just nu håller man på att sanera oljeutsläppet från det kinesiska fartyg som i lördags sjönk vid Bornholm. Hittills har det släppts ut omkring 55 ton tjock olja från bränsletankarna, och den är främst ett hot mot fåglarna vid skånska kusten.
Oljan befinner sig just nu mitt emellan Bornholm och den skånska kusten, det rapporterar ekot under måndagmorgonen. Tre svenska miljöbåtar från kustbevakningen har börjat plocka upp oljan, och just eftersom oljan är så tjock så förenklas själva saneringsarbetet. Men kustbevakningen tror ändå inte att man kommer kunna hindra all olja från att nå svenska stränder. Dag Broman, professor vid Stockholms Universitet, studerar effekterna av oljeutsläpp i haven. Han säger till ekot att det först och främst är fågellivet man ska oroa sig för vid ett sånt här utsläpp. Fiske- och turistnäringen, behöver inte vara lika oroliga. Ju kletigare olja, desto värre för fåglarna. Så i det korta perspektivet gäller det att hindra oljan från att nå fåglarna vid kusten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".