Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För hög bullernivå i klassrum

En ny studie visar att bullernivån i högstadieklassrummen ligger på upp till 70 decibel. Det är 30 decibel över Arbetarskyddsstyrelsens rekommendationer.
Pär Lundquist vid Arbetslivsinstitutet i Umeå tog med sig inspelningsutrustning ut i 22 klassrum i högstadiet och spelade in hur det lät under lektionstid, när eleverna skulle sitta och jobba enskilt med antingen matte eller språk. Ljudnivån låg på mellan 50 och 70 decibel. Normal samtalston är ungefär 60 dB. Den rekommenderade högsta bakgrundsnivån enligt Arbetarskyddsstyrelsen är 40 dB i miljöer där man behöver kunna koncentrera sig. - En tredjedel av eleverna anger att ljudnivån i klassrummet försämrar deras möjligheter att göra ett gott arbete, säger Pär Lundquist. Det som är mest störande är inte fläktar och trafik utan prat i klassrummet, steg, skrapande stolar, samt dörrar och fönster som stängs. Hur ska man då komma till rätta med det här? Pratet är väl det svåraste, resten kan man hitta praktiska lösningar på. - Man kan ju tänka sig att de stålstolar som är vanliga i skolan inte är de mest optimala ljudmässigt. En tyngre trämöbel vore att föredra, och sedan kan man sätta filtfötter under stolsbenen, säger Pär Lundquist. Vad det gäller att tona ner pratandet i klassrummet så tror han att det krävs ett större ansvarstagande från både lärare och elever.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".