Joggare bränner fler kalorier - även när de vilar

Människor som konditionstränar bränner inte bara mer kalorier under själv träningen – de fortsätter att bränna mer kalorier också i vila. Det visar en ny studie som undersökt cellernas kraftverk.

Det är sedan tidigare känt att konditionsträning som till exempel långdistanslöpning ökar antalet mitokondrier i cellerna. Mitokondrier fungerar som cellernas kraftverk och det är de som omvandlar fett och kolhydrater från maten till energi i form av ATP-molekyler (se faktaruta). Det ökade antalet mitokondrier gör att musklernas förmåga ökar.

Nu har en grupp forskare vid Yale universitet upptäckt att mitokondrierna inte bara blir fler, utan att de också arbetar mer effektivt om man motionerar. Forskarna studerade mitokondrierna i muskelceller hos män som springer minst fyra timmar i veckan, och upptäckte då att dessa mitokondrier konsumerade 54 procent mer bränsle än de hos män som inte springer. Däremot var mängden ATP som producerades den samma, vilket antyder att det extra bränslet som konsumeras omvandlas till värme.  

Studien publicerades i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Läs fler artiklar om hur motion påverkar kroppen:

Mitokondrier - cellernas kraftverk

Mitokondrier omvandlar de kolhydrater, fett och proteiner som man får i sig med maten till energirika ämnet. Det viktigaste ämnet som bildas är en molekyl som kallas ATP.

När de energirika ämnena sedan bryts ner i kroppens celler frisätts energi, som behövs för olika processer.

Källa: Sjukvårdsrådgivningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".