Vanlig hudkräm kan skada hudceller

Vanliga hudkrämer kan ge skador på huden som kan förämra hudens naturliga skyddsbarriärer. Skadorna syns även på molekylär nivå. Det visar ny hudkrämsforskning i Uppsala.

I försök med olika hudkrämer utsattes en grupp testpersoner för en enkel hudkräm som bara bestod av vatten, olja och emulgeringsmedel. Och det visade sig att krämen gav upphov till samma genaktivitet som blir följden av en hudskada. Resultaten var överraskande säger Izabela Buraczewska, som just presenterat resultaten i en avhandling vid Uppsala universitet.

– Ja, vi är överraskade! Jag och mina kollegor hade inte förväntat oss så framträdande effekter av enkla krämer som bara innehåller någon typ av fett och vatten.

Det är oklart vad i hudkrämen som gav upphov till irritationen, men Izabela Buraczewska hävdar att detta är första gången som forskare visar att en mycket enkel kräm kan ha effekt på genuttrycket i vävnadsprovet utan att den innehåller någon känd aktiv substans som till exempel någon form av läkemedelssubstans.

– Det är första gången som detta är visat med kräm som bara innehåller, fett, vatten och emulgeringsmedel och som inte innehåller någon typ av aktiv substans.

Hudkrämer testas vanligtvis inte med den här metoden. Orsaken, enligt Izabela Buraczewska, är att man måste ta vävnadssprover från människor, eftersom djurförsök i kosmetiska sammanhang inte är tillåtna. Och vävnadsprov på människor gör både ont, ger ärr och är tidsödande att utvärdera.

Eftersom det inte är känt vilka krämer som får generna att reagera som på en hudskada och att det dessutom kan skilja mellan olika individer så är Izabela Buraczewskas rekomendation att man som krämanvändare är observant på hur huden mår.

Om man blir torr trots att man använder en viss kräm kan det vara idé att byta kräm, eller helt sluta smörja in sig så att huden själv kan återfå sin egen fettproduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".