Den svartmunnade smörbulten är populär på middagsborden i Polen. Foto: Gustaf Almqvist.

Ny matfisk i svenska vatten

För första gången har den svartmunnade smörbulten dykt upp i svenska vatten utanför Karlskrona. Fisken kommer ursprungligen från Svarta havet och har antagligen spridits med fartygens barlastvatten.

I Östersjön har den sedan 1990-talet funnits i Gdanskbukten, men finns även i kusterna runt de baltiska länderna samt Finland. Precis som många andra svenska fiskarter såsom skrubba, alltså flundra, lever den svartmunnade smörbulten framför allt på musslor, och att den nu påträffats i svenska vatten kan vara både positivt och negativt menar Gustaf Almqvist på Stockholms universitet.

- Om det blir många av dem är risken stor att den har en påverkan på andra bottenlevande fiskar som skrubba, eller andra inhemska gobider som svart smörbult, sandstubb och lerstubb. Å andra sidan kan den spela rollen som byte åt torsk, abborre och gädda, säger han.

Lotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".