Nybildade hjärnceller ändrar synen på Parkinson

Det tycks inte vara döende nervceller i hjärnan som är problemet bakom Parkinsons sjukdom. Normalt borde kroppen bilda nya sådana celler och ersätta de som dött, enligt ny forskning vid Karolinska Institutet.
Professor Jonas Friséns grupp vid Karolinska Institutet i Solna la härom året fram resultat som tydde på att nervceller i hjärnan kan nybildas under hela livet. Nu visar nya resultat därifrån att sådan nybildning kan spela en viktig roll vid Parkinsons sjukdom. Man har tidigare sett att nervceller i hjärnan dör hos personer med Parkinson - men kanske är det inte det som är problemet. Det tycks istället vara så att den friska kroppen kan kompensera för sådan celldöd och bilda nya celler, medan cellnybildningen inte fungerar som den ska hos Parkinsonpatienter. Resultaten bygger på försök med möss, men enligt Marie Karlén som är en av forskarna bakom studien tyder mycket på att samma funktion finns hos människor. Hon hoppas på att de nya rönen ska kunna leda till nya behandlingar mot Parkinson. - Nu har vi ju visat att den här processen finns, och om man kunde snabba på den hos patienterna vore det väldigt attraktivt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".