Foto: AP Photo/Bob Edme

Grönt jordbruk i Umbrien

I italienska Umbrien skall 600 hektar vingårdar och olivlundar bli landets - och kanske hela Europas - miljövänligaste jordbruk har ägarna bestämt.
Jordbruksföretaget Monte Vibiano ska pressa ned utsläppen av växthusgaser till noll på bara ett år.

Det är bråda dagar just nu i Monte Vibianos vingårdar. Årets vinskörd bådar gott - men i år sker skörden i Kyotoprotokollets tecken. Nu går traktorn på biodiesel, solenergi driver gårdens elmoppar och träspån svarar för uppvärmningen. För Monte Vibiano skall bli första bönderna i världen med nollutsläpp av växthusgaser, det har ägarna bestämt.
- En morgon tänkte jag med fasa på att den vackra naturen här i Umbrien riskerar försvinna med klimatförändringen, säger Lorenzo Fasola Bologna, arvtagare och chef för Monte Vibiano.
- Jag beslöt att hur liten min del i det hela än är, så vill jag göra allt jag kan för att rädda den här naturen, fortsätter han.

Det är rena feststämningen när borgmästaren inviger den nya österrikiska laddningsstationen med solenergi. Den bygger på ny teknik med ett vanadin-vanadinbatteri med kapacitet att lagra 100 kwh. Här laddas elmopederna och dom eldrivna transportbilarna sina batterier under natten. De tyngre transporterna klaras med truckar som körs på biodiesel som framställs direkt ur jordbruksavfallet.

Åke Malm
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista