Njursten ökar bland amerikanska barn

Barnläkare i USA rapporterar att de behandlar allt fler barn med njursten. Njursten är vanligast i åldern 20-50 år, men enligt New York Times har läkare de pratat med behandlar barn så unga som 5-6 år.

Läkarna har ännu inga siffror på hur mycket vanligare det är med njursten hos barn i dag än tidigare, men en läkare vid Harvard Medical School säger till att om man för några årtionden sedan behandlade barn med njursten någon gång i kvartalet handlar det nu om en gång i veckan.

Ökningen tros delvis bero på att barnen får i sig mer salt nu än tidigare. Salta chips och pommes frites är en källa till extra salt, men även färdigrätter, charkprodukter och sportdrycker innehåller höga halter.

Enligt livsmedelsverket äter svenskar 10 till 12 gram salt per dag, vilket är dubbelt så mycket salt som vi ”borde” äta. 60 – 70 procent av allt salt vi får i oss kommer från färdiga livsmedel som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.

Läs också:

Fakta Njursten

Njursten bildas när saltkoncentrationen i urinen blir för hög. Är stenarna riktigt små spolas de ut med urinen och ger inga besvär, är de större kan de fastna i urinledaren och stoppa urinflödet. Trycket ökar då i njuren och det börjar göra ont.

Njursten behandlas oftast på sjukhus med stötvågsbehandling, vilket innebär att stenen krossas med hjälp av en apparat som avger tryckvågor. Efter det kan man oftast kissa ut flisorna. Om stenen är för stor för sådan behandling måste den opereras bort.

Källa: Sjukvårdsupplysningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".