Cyklisten Lance Armstron övervann cancer och har vunnit Tour de France sju gånger. Beror det på hans nedärvda järnvilja?

Vilja av järn finns nedärvd i generna

Beror personlighet på arv eller miljö? Ämnet är omtvistat, men nu har två kanadensiska forskare kommit fram till att när det handlar om järnvilja – förmågan att stå emot motgångar och vinna mot alla odds – till stor del är nedärvd.

Forskarna frågade ut 219 en- och tvåäggstvillingar om fyra karaktärsdrag nära förknippade med mental styrka. De fyra karaktärsdragen var kontroll, engagemang, själförtroende och förmåga att möta nya utmaningar.

Analysen av studien visade att mental styrka till stor del förknippades med genetik. Många av dem med detta karaktärsdrag var också utåtvända och extroverta personer. Neurotiska och ängsliga personer besatt däremot inte stor mental styrka.

Forskarna bakom studien säger till tidningen att det verkar som personer med stor mental styrka inte lät motgångar stoppa dem. Forskaren trodde också att lättoroade personer kan lära sig hantera sin ängslan genom att undvika negativa känslor.

Läs tidigare artiklar om personlighet och gener:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".