Som Miss Alaska 1984 i bagaget har Sarah Palin bara politiska fördelar. AP Photo/Joe Burbank, Pool.

Fördomar styr politiska val

Fördomar och föreställningar om könsstereotyper påverkar hur vi väljer våra politiker, det visar en ny amerikansk studie. Till exempel är det större sannolikhet för en kvinna att få en politisk position om hon uppfattas som attraktiv, medan en mans viktigaste attribut är att utstråla kompetens.

- Som väljare försöker man hitta genvägar för att fatta rationella beslut. Det kan vara jobbigt att läsa alla partiers partiprogram och då kan det vara så att man som väljar eförsöker hitta saker hos kandidaten eller ett parti som väcker förtroende eller gör att man blir misstänksam, och utifrån en sån diskussion kan de här stereotyperna spela roll, säger statsvetaren Patrik Öhberg.

Studien baserar sig dels på att en grupp försökspersoner fått studera foton av och uppskatta egenskaper hos kvinnliga och manliga politiker, dels en granskning av hur de respektive politikerna klarat sig i kongressvalet 2006.

Kvinnor ska vara snygga
Och enligt studien är det större sannolikhet för en kvinna att bli vald till en politisk position om hon ses som attraktiv, särskilt av manliga väljare. För att en man ska få röster räcker det med att framför allt uppfattas som kompetent. Studien visar också att kvinnliga politiker oftare uppfattas som attraktiva och manliga politiker oftare som kompetenta.

Och i nästa veckas president val kan andra typer av fördomar skina igenom tror Patrik Öhberg.

- En sak som man fruktar är att folk ska gå på ras, förutfattade meningar och stereotyper om rasfrågan, och att det kommer att missgynna Obama, och att opinionsmätningarna så här långt ljuger, och att folk inte öppet vill erkänna att de har en negativ inställning till någon som är mörk eller svart, säger han.

Lotta Lannebo
charlotta.lannebo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".