Ismannens gener verkar inte ha levt vidare.

Ismannen Ötzi har inga levande ättlingar

Den 5300 år gamla mumifierade ismannen Ötzi har inga i dag levande ättlingar. Det menar en grupp italienska och brittiska forskare efter att ha studerat stenåldersmannens mitokondrie-DNA.

DNA:t som finns i cellernas mitokondrier ärvs på mödernet och förändras långsamt. Därför är just detta DNA bra för att studera ursprung och släktskap som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden.  

DNA bryts snabbt ner, så för att analysera antikt DNA krävs kraftfulla metoder. Forskarna bakom den senaste studien analyserade 250 DNA-fragment för att få fram Ötzis fullständiga mitokondrie-DNA.

Ötzis mitokondrie-DNA jämfördes sedan med mitokondrie-DNA från människor i dag, och även om man kunde hitta vissa liknelser så fanns inga exakta matchningar medan Ötzis och dagens mitokondrie-DNA. Det här betyder att antingen är Ötzis släktlinje väldigt ovanligt, eller så är hans släkt utdöd i dag.  

Tidigare studier har antytt att Ötzi led av en defekt som kan ha påverkat hans fertilitet (Läs mer: ).

Läs tidigare artiklar om Ötzi:

Fakta Ismannen Ötzi

1991 fann två bergsklättrare en infrusen kropp i alperna mellan Österrike och Italien. Den mumifierade kroppen visade sig vara 5300 år gammal, och fick smeknamnet Ötzi.

Studier av kroppen som gjorts i Österrike och Italien har visat att Ötzi var i 45-års åldern när han dog, att han var 160 cm lång, vägde 50 kg och hade långt, lite lockigt brunt hår och skägg.  

Ötzi hade varit väl förberedd för sin vandring i bergen. Han var klädd i en pälsrock, bar gräsfodrade skor med björnskinnssulor, björnskinnsmössa och en regncape av halm och gräs. Med sig hade han en mycket modern kopparyxa, en dolk med flintspets och trähandtag och ett elddon.

Länge trodde man att Ötzi överrumplats av en snöstorm och frusit ihjäl, men senare visade det sig att han dött av en pilspets i axeln.

Ötzis kropp finns att se på South Tyrol Museum of Archaelogy i Italien.

Källa: BBC, DN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista