1 av 2
Listerin blir av med tandläkarförbundets rekommendation
2 av 2

Listerine nobbas av Tandläkarförbundet

Sveriges Tandläkarförbund tar bort sin logotype från det populära munsköljmedlet i Listerine. Orsaken är att Listerine innehåller för lite fluor, för lite fluor som i sin tur kan vara negativt för tänderna. Anna Bentinger på företaget McNeil som marknadsför Listerine är besviken över Tandläkarförbundets beslut.
– Ja, det är nånting som vi självklart tycker är tråkigt, och nånting vi beklagar. Vi hade ju hoppats på möjligheten att få förlänga det här avtalet eftersom Listerine är ett av världens mest dokumenterade munskölj.

Det väldokumenterade Listerine har på kort tid blivit Sveriges populäraste munsköljmedel som tack vare en massiv reklamkampanj tagit nästan 80% av marknaden för munsköljmedel. En del av marknadsföringen har varit Sveriges Tandläkarförbunds logotype. Men eftersom Tandläkarförbundet i år uppvärderat fluorets betydelse för tänderna så tas logotypen bort från och med årsskiftet. Detta eftersom fluorhalten är för låg i Listerine.

Sköljning som kan motverka tandborstning
Listerine minskar mängden plack, bakterier i munnen, vilket har positiva effekter på tandköttet. Men Roland Svensson som är ordförande för Tandläkareförbundet vänder sig emot McNeils rekomendation att använda Listerine direkt efter tandborstning, eftersom fluoret i tandkrämen som ska stärka tänderna då sköljs bort.
– Fluoreffekten kan ju minska då.
– Kan det vara så att detta då försämrar tandhälsan, att man riskerar att få mer hål i tänderna om man sköljer på det sättet?
– Ja, det finns ju ingen bra studie gjord där man har kunnat titta på detta. Men man borde få en mindre effekt av den fluoren man har. Samtidigt får man ju en effekt om man minskar antalet bakterier, men om den kompenserar den minskade fluoreffekten finns inte belagt.
– Skulle du rekomendera någon att skölja med Listerine direkt efter tandborstningen?
– Nej, jag skulle inte göra det, säger Roland Svensson.

McNeil tillbakavisar Tandläkarförbundet
Men Anna Bentinger på McNeil, ställer inte upp på tandläkarförbundets beskrivning av Listerine.
– Den bild han har stämmer inte överens med min bild. Vetenskapliga studier visar att Listerine som komplement till tandborstning med fluortandkräm reducerar plack och därmed skyddar man tandköttet, man förebygger karies och dessutom minskar man risken för dålig andedräkt.
– Men Roland Svensson säger att det inte finns någon bra dokumentation på att Listerine motverkar hål i tänderna. Vad säger du om det?
– Nej, det är inte någonting som vi har tittat på, för att huvudsakliga effekten man vill åt med Listerine är som sagt den här plackreduktionen, säger Anna Bentinger på McNeil.)

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista