En genmutation gör det möjligt för vampyrfladdermusen att få i sig blodet innan det koagulerar.

Hur vampyrfladdermusen överlever på diet av blod

Lagom till Halloween har en amerikansk forskare tagit reda på hur vampyrfladdermöss klarar att överleva på blod allena. Enligt tidningen New Scientist handlar det om genetiska förändringar.

Normalt sett koagulerar blodet i ett sår snabbt, så för att vampyrfladdermusen ska kunna få i sig blodet har den en gen vid namn plasiminogen aktivator till sin hjälp.

Vi människor har också denna gen, och i vår kropp skyddar den mot hjärtattack genom att bryta upp blodproppar och hålla blodådrorna fria. Men i vampyrfladdermusen är den här genen aktiv i saliven. Några arter av vampyrfladdermusen har också mutationer som hindrar plasminogen aktivatorn från att stängas av, skriver .

Vampyrfladdermusen är försedd med knivskarpa tänder som sticker ut utanför munnen. Deras tunga har en speciell ränna som möjliggör för blodet att rinna in i munnen via kapillärkraften, istället för att sugas eller sörplas in.

Läs tidigare artiklar om fladdermöss:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".