Japansk rymdsatsning på svensk mark

Nu på fredag ska japanska rymdstyrelsen NASDA testa en prototyp av en ny rymdfärja på raketbasen Esrange utanför Kiruna.
Prototypen, som är en mindre kopia av den planerade färjan, ska lyftas upp av en gigantisk heliumballong och släppas i fritt fall från tre mils höjd, för att sen landa nere på rymdbasen. Att japanska rymdstyrelsen valt just Kiruna för testet av sin nya rymdfärja det har med säkerheten att göra. Området kring Esrange är extremt glesbefolkat, något som man anser minimerar risken för personskador - om något skulle gå fel. Om det blir någon färdig rymdfärja återstår att se, men om det blir så är tanken att en obemannad variant ska skickas upp till den internationella rymdstationen ISS. Japan som det senaste decenniet drivit ett ganska ambitiöst rymdprogram har bland annat haft planer på att inom trettio år upprätta en forskningsbas på månen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".