Intet nytt på oljesaneringsfronten

Efter decennier av oljekatastrofer är det fortfarande hink och spade som är den effektivaste metoden för att sanera oljenedkletade stränder. Det menar oljesaneringsexperter med lång erfarenhet av arbetet, och många tycker att utveckling inom området är eftersatt.
- Hink, spade, handskar och diskborste är fortfarande de bästa och mest skonsamma sätten att sanera oljeskador på stränder. Det menar Torbjörn Hedrenius, expert på oljesanering av stränder, med 40 års erfarenhet av arbetet. Oljekatastrofer är något vi dragits med så länge oljedrivna fartyg seglat på världshaven, och det kan tyckas konstigt att utvecklingen inte gått mer framåt. Men, Torbjörn Hedrenius har under åren följt nya metoder för oljesanering, och har ännu inte fastnat för något som fungerar bättre än handkraft. - Det finns ju maskiner som kan göra jobbet, men de sprider också oljan ner i sanden och gör skadan ännu värre, säger han och konstaterar att de flesta "nya" metoder som dyker egentligen är gamla. - När ett företag eller en forskare kommer med något som kan verka vara en ny metod, har jag redan sett något liknande fem, tio eller tjugo år tidigare, säger han. Räddningsverket efterlyser nya metoder På räddningsverket, som är en av de instanser som samordnar oljeolyckor av den typ som nu hotar delar av skånska kusten, håller man med om att det finns väldigt lite nytt på marknaden. - Vi skulle gärna vilja pröva nya metoder, säger Magareta Eriksson, ställföreträdande enhetschef på verket, som gärna skulle se en ny utveckling inom oljesaneringsområdet. För några månader sedan var jag i Kanada på den största oljesaneringskonferensen i världen. Jag gick runt bland ett hundratal utställare i tre dagar, och jag hittade inte en enda ny produkt, konstaterar hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".