Nanoteknik ska skydda Sverige i framtiden

Försvaret satsar hundra miljoner på nanoteknik. Tanken är att satsningen på den här typen av ingenjörskonst på molekylnivå ska hjälpa de att bättre anpassa sin teknik till morgondagens hotbild. Bland idéerna finns ett system som ska varna för dödliga smittor som mjältbrand eller prioner
Försvarets Forskningsinstitut - FOI, har fått i uppgift att sålla bland de över hundra förslag på nanoprojekt som kommit in till försvaret. - Av de har vi valt ut sju projekt, berättar Steven Savage, materialteknolog på FOI i Linköping, och de ska nu försvaret under sommaren ta slutgiltig ställning till. Ett av de går ut på att tillsammans med olika högskolor och universitet ta fram en sensor, som kan upptäcka olika typer av mikrober - bakterier och virus - som man på försvaret tror kommer att ingå i den nya hotbilden mot Sverige. - Det kan handla om mjältbrandssporer eller prioner, berättar Steven Savage, av vilket det senare, prionerna, allstå är samma sorts proteiner som orsakar galna kosjukan och Creutzfeltd-Jacobs-syndrom. Systemet bygger på ett centimeterstort mikrochip, ett slags kemiskt labb i miniformat som kan fästas på kläder eller placeras i ett rum och med ett pip varna om det upptäcker något av de smittsamma ämnena. Kommer tekniken att stå sig? Totalt planerar försvaret att satsa hundra miljoner kronor på de olika projekten, men att få fram färdiga produkter det tar tid, upp till 15 år tror man på FOI. Och frågan är om tekniken fortfarande kommer att stå sig då? - Det är klart att hotbilden kan ha hunnit ändras igen, säger Steven Savage, som tror att man nog får räkna med vissa omprioriteringar på vägen, men tycker att man nu valt ut sju områden som är relevanta. De övriga sju satsningarna går bland annat ut på att använda nanoteknik för att utveckla nya material som tål extrem värme eller ger helt nya typer av kamouflage. Man hoppas också kunna ta fram en slag sensor som kan se igenom väggar. Något som kan komma väl till pass i situationer av stadsstrid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".