Inte forskarnas favorit.

Forskare rasar mot Sarah Palin

Republikanernas vicepresident Sarah Palin väcker starka känslor med sina åsikter. Nu har hon lyckats irritera forskare världen över med sina uttalanden kring forskning om bananflugor.

Det var under ett framträdande förra fredagen, när Sarah Palin uttryckte sitt missnöje med att skattepengar spenderas på fel saker, som hon fick forskarvärlden att se rött. Hon pratade om hur skattepengar går till ”broar och andra projekt” och att dessa projekt inte alltid låter särskild vettiga. Och sen kom slutklämmen: ”…ibland går dessa dollar till projekt som har väldigt lite att göra med allmänhetens bästa. Saker som forskning om bananflugor i Paris, Frankrike. Jag skojar inte”

Att skattepengar skulle gå till forskning om bananflugor, och det i Paris, Frankrike dessutom, var enligt vicepresidentkandidaten obegripligt. Men enligt forskare och kommentatorer världen över har hon med det uttalandet visat hur lite hon vet om forskning och vetenskap. En journalist säger till exempel till tidningen det var det ”mest tanklösa, ignoranta, mest oupplysta kommentar vi har sett från guvernör Palin hittills”.

I Sverige finns det ett antal forskare som studerar bananflugan, och en av dem är Åsa Winther på zoologiska institutionen på Stockholms Universitet. Hon anser att Sarah Palins uttalande vittnar om stor okunskap, och förklarar varför bananflugan är viktig för forskningen.
– Bananflugan används som modelldjur för att studera komplicerade system som till exempel nervsystem. Dessa system är enklare att förstå i en bananfluga än i till exempel en mus, men resultaten kan sedan överföras till andra organismer, som människor. Åtminstone två Nobelpris har gått till forskning som baseras på bananflugan, säger hon.

Det kan också vara så att Sarah Palin pratade om olivflugan (båda går under namnet fruit fly på engelska). Enligt sajten har olivflugan smittat tusentals olivodlingar i Kalifornien, och är det största enskilda hotet mot den amerikanska oliv- och olivoljeindustrin. Att forskningen förläggs just till Frankrike är för att medelhavsländerna har större erfarenhet av olivflugeangrepp.

Det är inte första gången Sarah Palins och forskarvärldens åsikter går isär. Enligt tidningen ska vicepresidentkandidaten ha sagt att människor och dinosaurier en gång levt samtidigt.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".