Flykt från krig påverkar irakiers hälsa

De irakier som flydde landet under Gulfkriget lider i större utsträckning av posttraumatiskt stress än de som blev kvar i landet. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften the New Iraqi Journal of Medicine.

I studien har forskare från Uppsala Universitet, Wayne State University och universitetet i Bagdad jämfört hälsan hos irakiska soldater som deltog i första Gulfkriget med irakiska civila medborgare tio år efter kriget.

Forskarna fann att ju närmare krigscentrat soldaterna hade varit, desto större var risken för depression. Däremot visade varken soldater eller civila några symptom på posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det gjorde däremot de irakiska medborgare som flytt landet.

Forskarna säger i ett pressmeddelande att resultatet visar att antingen bryter PTSD inte ut så länge man lever under pressande förhållande, vilket irakier i Irak gjort under tiden efter kriget, eller så är det andra faktorer som leder till att irakier som flytt landet efterhand utvecklar PTSD.

Läs tidigare artiklar om posttraumatisk stress:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".