Magnetspole kan skydda marsresenärer

Ett av de största hindren för längre bemannade rymdfärder, som till exempel en resa till Mars, kan vara på väg att lösas. En stor magnetspole runt rymdskeppet kan bli det som skyddar astronauterna från kosmisk strålning, som annars kan trasa sönder deras dna och leda till döden.

Det största hotet mot de rymdresenärer som ger sig av mot Mars, eller ännu längre ut i solsystemet, kommer från solen själv.

Kosmisk strålning, i form av bland annat solvind, i form av elektroner och protoner, skulle passera igenom oskyddade rymdresenärer och trasa sönder deras dna, och hindra celler från att reparera sig själva.

Men Robert Bingham, vid rutherford appleton laboratory i oxford, storbritannien, och hans kollegor har nu visat att det är möjligt att skydda rymdresenärer genom att skapa ett magnetfält runt rymdskeppet, som stöter bort den kosmiska strålningen.

– Man bygger en spole runt rymdfarkosten, som alstrar ett magnetfält som stöter bort elektroner. Det i sin tur gör att protoner bromsas in och stöts bort, säger Robert Bingham.

Sådana här lösningar har föreslagits tidigare - men man har tidigare trott att de skulle vara för stora och energikrävande för att vara praktiskt användbara.
Men vid experiment har Robert Bingham och hans kollegor nu visat att magnetfält kan bli det skydd som gör att en marsresa kan bli av någon gång i framtiden. För utan ett skydd mot den kosmiska strålningen blir vi kvar här på jorden, säger han.

– Att skydda astronauter från kosmisk strålning är det största problemet inför en rymdresa. Om vi inte kan lösa det, kommer vi inte att riskera astronauternas liv genom att skicka dem till Mars.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista