Torskregler får motsatt effekt

Den nya fiskepolitik som syftar till att skydda torsken i Östersjön kan pardoxalt nog innbära att det blir färre torskar i Östersjön. Det visar en avhandling från Stockholms universitet, där man har undersökt överlevnaden av torskägg.
Från och med den första september i år planerar Östersjöländerna att införa nya regler för maskstorlek i torsktrålar. Maskorna ska bli större så att de små torskarna slipper igenom och får möjlighet att leka åtmionstone en gång innan de fångas. Men i sin avhandling har marinekologen Olle Hjerne vid Stockholms universitet sammanställt forskning kring överlevnad av torskägg, och han visar att de stora torskarnas ägg är överlägsna på att överleva i Östersjöns tuffa livsvillkor. Eftersom man även i fortsättningen ska fiska lika många ton torsk samtidigt som man fiskar färre små torskar, så kommer fiskarna att bli tvungna att dra upp mer av den stora torsken, alltså den torsk som lägger dom bra äggen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".