VETANDETS VÄRLD, FRE 14 NOVEMBER

Arvet efter Habsburg. En miniserie om första världskriget och dess följder. Del 3. Oläkta sår

Med dagens Vetandets värld avslutas miniserien om första världskriget och dess effekter. Den siste kronprinsen av Österrike-Ungern Otto von Habsburg, snart 96 år, berättar om sitt liv för Vetenskapsradions Nils Johan Tjärnlund.

Om Habsburgmonarkin hade bestått skulle Otto von Habsburg i dag ha varit kejsare på tronen i Wien. I stället blev det ett dramatiskt liv i exil.

Vi får höra om Otto von Hasburgs kamp mot nazismen under 30-talet och andra världskriget, och om hans arbete för att ena Europa efter krigsslutet och strid mot öststatskommunismen. Hans ”Paneuropa-picknick” då taggtråden klipptes vid gränsen mellan Österrike och Ungern sommaren 1989 blev en manifestation som skyndade på järnridåns fall. Fortfarande i dag är han engagerad i Europapolitiken och besökte så sent som i somras Georgien.

Det handlar också om hur man ser på Habsburgmonarkin i dagens Österrike, och om de oläkta sår som fortfarande finns kvar i östra Europa som ett resultat av första världskriget.

Medverkar gör prins Otto von Habsburg, Kristian Gerner, professor i historia vid Lunds universitet, Brigitte Hamann, historiker och författare i Wien och Richard Swartz, författare och journalist i Wien.

Nils Johan Tjärnlund
vet@sr.se

Lyssna på tidigare delar i serien:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista