Ny molekyl kan ta kål på cancer

Ett amerikanskt forskarlag har hittat en molekyl som på konstgjord väg kan utlösa programmerad celldöd. Alltså en funktion som säger åt cancerceller att ta livet av sig. En sån funktion finns naturligt i våra kroppar, men den har cancern i många fall lärt sig att skydda sig mot.
Det forskarna vid företaget Sunesis Pharmaceuticals i San Fransisco, hittat är en molekyl som kan hjälpa de att komma runt ett av cancerbehandlingens stora problem. Att upprätthålla kroppens förmåga att tvinga cancercellerna att ta kål på sig själva. En cancertumör uppstår när celler i kroppen börjar dela sig okontrollerat. Hos friska personer finns ett system som hindrar det här, ett proteinkomplex som kallas p-53 och som talar om för de överflödiga cellerna att de måste ta livet av sig. Den här funktionen, som kallas för programmerad celldöd, har gjort p53 intressant inom cancerforskningen. Problemet är bara att cancercellerna lärt sig att stänga av P53-funktionen. Den nya molekylen har hittills bara tesats i provrör, men här har resultaten varit mycket lovande. I provrören blandade forskarna molekylen med både friska celler och med cancerceller. Och det visade sig att den nya molekylen lät de friska cellerna vara - men fick cancercellerna att begå självmord. - Det här kan öppna upp för nya möjligheter att ta fram effektivare behandlingsmetoder mot cancer, menar Klas Wiman på karolinska institutet i Solna, som själv forskar på kroppens egen celldödare - p53. Den forskningen kommer att fortsätta att vara intressant, tror han, men fördelen med den nya molekylen är att den är mindre än p-53-komplexet. Något som Klas Wiman tror kan göra att det nu blir lättare att ta fram en medicin som kan nå tumörer i hela kroppen. Nu återstår att se om molekylen fungerar även i försök på levande organismer, råttor eller möss i första hand, och i slutändan på människor. En fungerande medicin lär dröja, tror forskarna, som fått sina resultat publicerade i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".