Statiner utan tydlig effekt

Sveriges mest sålda läkemedel, statinerna, har inte gett den effekt man hoppats. Den här typen av blodfettsänkande mediciner ges ofta till patienter som har haft eller riskerar hjärt-kärlproblem. Men enligt en avhandling vid Lunds universitet har statinanvändningen i Sverige inte minskat risken för att dö i akut hjärtinfarkt.
Dom blodfettsänkande statinerna toppar apotekens försäljningsstatistik. Förra året sålde dom för nära en och en halv miljard kronor. Och det finns bevis för statineras goda effekter i kontrollerade kliniska prövningar. Men när forskaren Karin Henricson, på Luns universitet, i en epidemiologisk studie undersökte befolkningen i alla Sveriges kommuner så kunde hon inte finna belägg för att statinerna gör någon nytta. Visserligen har dödligheten i akut hjärtinfarkt minskat under undersökningsperioden, men, konstaerar man i studien, den nedgången hade börjat många år innan statiner introducerades på marknaden. Flera möjliga förklaringar Bland de möjliga förklaringarna kan vara att metoden är för grov, eller att läkarna skriver ut för låga doser, eller att patienterna helt enkelt struntar i doktorns ordination och inte tar sina piller. - Men det kan också bero på att statinerna inte är så effektiva som man har trott, säger Arne Melander, professor i läkemedelsepidemiologi och chef för stiftelsen Nepi - nätverk för läkemedelsepidemiologi. Hundratals eller till och med tusentals kan behöva genomgå behandlingen för att en person ska undvika hjärtinfarkt, konstaterar han. Används fel Förutom diskussionen kring statinernas verkan, är flera svenska experter överens om att den här typen av läkemedel idag används fel. Inom vissa patientgrupper, till exempel bland diabetiker, skrivs de ut för lite, menar man. Medan andra patienter tar medicinerna helt i onödan. Till exempel dom som har måttliga eller höga blodfetter men i övrigt är fullt friska. Nu kommer de här missförhållandena att poängteras i dom nya riktlinjer för statinanvändning som Läkemedelsverket presenterar senare i veckan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".