Den moderna människans äldsta förfader hittad

Forskare har funnit de äldsta resterna av vår egen art, homo sapiens. Fynden stärker teorin att alla människor härstammar från Afrika.
Ett internationellt forskningslag gjorde fynden av skallar och benrester i Etiopien. Där levde för 160 000 år sedan människorna vid en sjö, där de livnärde sig på flodhäst och utförde någon form av begravningsritualer, tror forskarna. Enligt de senaste årens analyser uppstod den moderna människan i Afrika ungefär vid den tidpunkten. Svante Pääbo, som är chef för Max Planck-institutet för evolutionär biologi i Leipzig, tycker att fynden är viktiga. - Forskarna har sett att skallarna har många likheter med nu levande människor över hela världen. Så det passar bra med en bild att människorna i Afrika för mellan 100 000 och 200 000 år sedan är våra urfäder och urmödrar, säger han. Så det stärker Out of Africa-teorin, att vi alla härstammar från samma ställe? - Det stärker den teorin, särskilt som neandertalarna faller utanför de här fynden, säger Svante Pääbo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".